Medewerkers van de toekomst gaan samen naar de top

10-11-2017

Afgelopen dinsdag vond de conferentie ‘De medewerker van de toekomst’ plaats. Zo’n 270 aanwezigen uit het werkveld en onderwijs in zorg en welzijn maakten op het ROC van Twente in Hengelo een inspirerende dag mee.

Onder leiding van dagvoorzitter George Parker werd de dag plenair gestart. Vanuit verschillende perspectieven werd een blik geworpen op het thema van de conferentie: de medewerker van de toekomst. De veranderingen in zorg en welzijn volgen elkaar in snel tempo op. Hoe kunnen medewerkers voorbereid zijn op alle ontwikkelingen?
 
Visies op de toekomst
George Parker sprak met Fenna Eefting, John van der Vegt en Doekle Terpstra, die hun visie op de toekomst gaven. Eefting, bestuurder van De Vogellanden en bestuursvoorzitter van WGV Zorg en Welzijn, pleitte voor een focus op mensen en gezondheid. Van der Vegt, voorzitter van het College van Bestuur van het ROC van Twente, benadrukte het belang van leren in de praktijk. Terpstra gaf de aanwezigen mee dat we af moeten van de klassieke werkwijze. De aanjager van het Zorgpact riep op om ruimte te pakken en de cliëntvraag centraal te stellen.
 

Van links naar rechts: George Parker, Doekle Terpstra, Fenna Eefting en John van der Vegt

Vervolgens interviewde Parker mensen die vanuit onderwijs-, cliënt- en medewerkersperspectief hun inzichten over de medewerker van de toekomst deelden. Medewerkers moeten kennis opdoen in de praktijk en cliënten moeten overal actief worden betrokken, was hun boodschap. 

Verbinding en vertrouwen
Werken in zorg en welzijn versus bergbeklimmen: dat is een link die misschien niet vanzelfsprekend lijkt. Dankzij bergbeklimmer John van Giels werd het de aanwezigen duidelijk dat er toch heel wat verbanden te leggen zijn. Verbinding en vertrouwen zijn in beide velden essentieel, en ieder mens is onmisbaar. De medewerker van de toekomst gaat niet alleen, maar samen naar de top. Bepaal gezamenlijk je doel en ga ervoor!
 
 
Interactieve workshops
In drie workshoprondes konden de deelnemers op interactieve wijze nader kennismaken met innovatieve ideeën en actuele ontwikkelingen in zorg en welzijn en onderwijs. Er werden onder andere workshops gegeven over de zorgprofessional van de toekomst in Oost-Nederland, natuurlijk leiderschap en interdisciplinaire samenwerking. De conferentie werd afgesloten met een wervelende magic show van dagvoorzitter George Parker, waarna het tijd was om de opgedane inzichten samen te bespreken onder het genot van een hapje en een drankje.

De organisatie van de conferentie, WGV Zorg en Welzijn en de acht ROC’s en vier hogescholen in haar werkgebied, kijkt terug op een geslaagde dag en bedankt alle sprekers, workshopleiders en deelnemers voor hun inbreng.
 
De conferentie in tekenvorm
Benieuwd naar een visuele samenvatting van de conferentie? Robert de Groot van &degroot was aanwezig om de dag in tekenvorm in beeld te brengen. Klik hier om het resultaat te bekijken.