Masterclass arbeidsrecht: ziekte in combinatie met een conflict & de AVG in het arbeidsrecht

29-10-2019
Tijd: 09.30 - 15.30 uur

WGV Zorg en Welzijn organiseert in samenwerking met Hanze advocaat een tweetal masterclasses arbeidsrecht. U kunt deze masterclasses los van elkaar volgen, maar uiteraard kunt u zich ook opgeven voor beide dagen. De eerste masterclass is op dinsdag 17 september 2019. De tweede masterclass is op dinsdag 29 oktober 2019. Deze dag staat in het teken van ziekte, arbeidsongeschiktheid en de AVG in het arbeidsrecht.

Programma
Ziekte en arbeidsongeschiktheid: hoe te voorkomen (preventie) en hoe werkt het traject wanneer er ook sprake is van een conflict of disfunctioneren?
In het ochtendgedeelte zoomen we dieper in op de zieke werknemer. We bespreken de laatste stand van zaken. Meer specifiek gaan we in op de mogelijkheden om in de beginfase al te ‘testen’ of ziekte op de loer ligt. Maar ook op de lastige situaties waarin naast ziekte ook een arbeidsconflict of functioneringstraject speelt. Vragen die onder andere aan bod komen zijn:

 • Kun je bij indiensttreding al ‘testen’ of iemand (duurzaam) geschikt is voor de functie? En zo ja, hoe?
 • Zijn er sancties die kunnen worden ingezet wanneer iemand valse informatie geeft bij de indiensttreding?
 • Wat zijn de gevolgen als een werknemer ziek uit dienst treedt voor de organisatie? Hoe kunnen deze gevolgen beperkt worden?
 • Hoe ver mag je als werkgever gaan in het opleggen/stimuleren van een gezonde levensstijl?
 • Mag je werknemers extra belonen die bijvoorbeeld een heel jaar niet ziek zijn geweest?
 • Wat te doen als er naast ziekte ook een arbeidsconflict speelt? Is mediation dan verplicht? Hoe ziet zo’n traject eruit?
 • Hoe ga je om met een zieke werknemer in een verbetertraject? In welke functie en waar moet de werknemer re-integreren?
 • Wanneer kun je (tussentijds) overgaan tot beëindiging van het dienstverband?
 • Welke sancties kun je toepassen?
 • Wat zijn de tips & trics bij ziekte in combinatie met arbeidsconflict en/of disfunctioneren?

De AVG in het arbeidsrecht: hoe heet wordt de soep gegeten?
In het middaggedeelte bespreken we de gevolgen van de AVG op het gebied van het arbeidsrecht. De AVG bestaat nu ruim 1 jaar, tijd voor een terugblik: hoe werkt de AVG in de praktijk? Vragen die onder andere aan bod komen zijn:

 • Wat doet de kantonrechter met de AVG in arbeidszaken? Hoe streng wordt dit getoetst?
 • Welke informatie mag je wel en niet gebruiken in functioneringstrajecten of ontbindingsprocedures? Hoe zit het bijvoorbeeld met het gebruik van sociale media en/of beeldmateriaal?
 • Mag je het gedrag van werknemers nog controleren? En zo ja, hoe dan?
 • Welke gegevens van de werknemer mag je verwerken? Hoe moet je dat vastleggen?
 • Hoe werkt de AVG door bij de sollicitatiefase? En wat is de verhouding tussen de AVG en de WKKGZ (vergewisplicht)?
 • Ziekte en de AVG: hoe zit dat precies?

Voor wie
Deze masterclass is bedoeld voor medewerkers HR, HR-adviseurs, hoofden HR en medewerkers die te maken hebben met HR-gerelateerde zaken.

Resultaten
Na deze module weet u exact welke mogelijkheden u heeft om preventief uitval van een werknemer te voorkomen. Maar ook hoe u om moet gaan met een zieke werknemer waar naast ziekte ook een arbeidsconflict of een functioneringstraject speelt. Na het volgen van deze masterclass weet u exact hoe de AVG doorwerkt in het arbeidsrecht en wat de do’s en don’ts zijn.

Kosten
De kosten van deze masterclass voor leden van WGV Zorg en Welzijn zijn €300,- per persoon (inclusief lunch en btw). Niet-leden betalen €600,- per persoon (exclusief btw, inclusief lunch). Leden die deelnemen aan beide masterclasses betalen €550,- per persoon, niet-leden betalen €1200,- (exclusief btw).

Let op: aanmelden is niet vrijblijvend. Bij afmelding binnen 5 werkdagen voor aanvang van de masterclass wordt €50,- administratiekosten in rekening gebracht.

Waar en wanneer
Deze masterclass wordt gehouden op dinsdag 29 oktober 2019 van 09.30 tot 15.30 uur. De bijeenkomst vindt plaats bij WGV Zorg en Welzijn in Deventer (Zutphenseweg 51, 7418 AH).

De eerste masterclass is op dinsdag 17 september 2019. Deze dag staat in het teken van medezeggenschap, de toepassing van een cao en actualiteiten zoals nieuwe zorg cao’s, uitspraken, wetgeving en updates. Meer informatie over de eerste masterclass? Klik dan hier.

Door wie
William Seijbel en Roelien Klaver verzorgen deze masterclass. Zij zijn als arbeidsrechtadvocaat werkzaam bij Hanze Advocaat. Met hun jarenlange ervaring staan ze zowel grote als kleine zorgorganisaties met raad en daad terzijde.

Aanmelden en meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Neem dan contact op met Janny Joosten, strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn, via 088 255 66 50 of stuur een mail. Geïnteresseerd? Meld u dan hieronder aan voor de masterclass.

Let op: het maximum aantal deelnemers voor deze masterclass is bereikt. U kunt zich alleen nog aanmelden voor de reservelijst.

Aanmelden masterclass arbeidsrecht 29/10/19

Meld u hier aan voor de reservelijst van de bijeenkomst.

Gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens volgens ons privacyreglement?