"Probeer wat goed gaat te versterken en leer omgaan met de beperkingen"

Het stelsel moet op de schop, maar we hebben afgesproken dat we de buik vol hebben van stelselherzieningen. Of het nu gaat om zorg, arbeidsmarkt, onderwijs, pensioenen, woningmarkt of energievoorziening. Alles piept en kraakt. Wie piept, krijgt aandacht. Die aandacht leidt dan meestal tot een ad hoc maatregel om de ergste nood te lenigen en weer even voort te kunnen.

Het wordt tijd dat we erkennen dat het waarschijnlijk zo zal blijven. Een olifant eet je nu eenmaal ook hap-voor-hap. Toch is het bijzonder te constateren dat we in een turbulente tijd leven, waarin we dagelijks ingehaald worden door de realiteit. Zelfs als je stap-voor-stap loopt, beweeg je in een ongeëvenaard tempo. Geniet van de reis, de bestemming is ongewis, maar als je de reis samen maakt, heb je meer zekerheid dat je er ook zult komen. Alleen ga je snel, samen kom je verder.

Op 21 juni dit jaar bestaat de werkgevers-vereniging 25 jaar. Dat betekent dat we een lange weg hebben afgelegd, maar moeten constateren dat we nog lang niet op de bestemming zijn aangekomen. Voldoende, goed opgeleide professionals voor de sector Zorg en Welzijn in ons werkgebied; daar streven we naar en werken we aan. Een stukje reflectie is daarin op z’n plaats. De locatie waar dat gaat gebeuren is niet zomaar gekozen, de Apenheul in Apeldoorn. De invalshoek laat zich raden.

Alles wat aandacht krijgt groeit. We moeten dus oppassen dat knelpunten niet gaan groeien, omdat ze teveel aandacht krijgen. Dat maakt het gedachtengoed van Machteld Huber, inzetten op positieve gezondheid, aantrekkelijk. Probeer wat goed gaat te versterken en leer omgaan met de beperkingen. Dat geldt niet alleen voor gezondheid, maar ook voor arbeidsmarkt-vraagstukken.

Gerard Nederpelt
Directeur WGV Zorg en Welzijn