Strategisch leren: van leervinken naar leervonken

De leergang Strategisch Leren is bedoeld voor (leer)managers in de zorgsector én het onderwijs die de kwaliteit van leren in hun organisatie willen verbeteren. Daarin transformeert het opleidingsparadigma (uit het industriële tijdperk) naar een leerparadigma in het informatietijdperk. “Opleiden is nu gebaseerd op de gaten die in het verleden zijn geconstateerd”, licht Jan Hendriks (directeur HR2020-beweging, ‘expeditiebegeleider' en trainer-coach tijdens de leergang Strategisch Leren) toe. “Dat betekent dat je altijd achterloopt, je achterstanden aan het wegwerken bent. Dat is geen eigentijds en toekomstbestendig leren, dat is bijscholen”.

Het laten groeien van mensen, of het bekwaam maken, gebeurt maar voor 5-10% door het traditionele opnemen van kennis. Voor 10-20% groeit men door lerend samenwerken, intercollegiaal coachen en superviseren. Maar dé hefboom voor duurzaam groeien (70-80%) is het werkplekleren, het didactiseren van werk: leren = werken = leren. De essentie van het Strategisch Leren is dat 'opleiden' niet uit het werkveld gehaald moet worden, maar dat het juist een geïntegreerd onderdeel van het dagelijkse werk vormt.

Een expeditie
Het toekomstgericht leren is een expeditie voor mensen die de leergang volgen. Deelnemers komen soms met het idee dat ze leren om een plan te maken. Heel traditioneel, zoals cursussen in de zorg nog vaak worden georganiseerd. Ze zijn gewend om te denken in plan-do-check-act, het zogenoemde 'leervinken'. In deze expeditie staat het ‘leervonken’ centraal. Wij gaan uit van: plan-do-trust-grow.

Inmiddels hebben twee succesvolle leergangen/expedities Strategisch Leren plaatsgevonden en een derde editie is begin 2018 gepland. Zowel professionals uit het werkveld als uit het mbo en hbo kunnen deelnemen.

Uit de eerste twee leergangen heeft zich inmiddels een intervisiegroep van enthousiaste ‘expeditiegangers’ Strategisch Leren geformeerd. 

Meer informatie
Voor meer informatie, neem contact op met Jan Wiggers of Marieke Zwier, team onderwijs, tel: 088 255 66 50 of e-mail: info@wgvzorgenwelzijn.nl. Meer weten over HR2020? Kijk op hun website

Maak je profiel aan

Zoek je een baan, wil je gematchte vacatures ontvangen en direct solliciteren? Maak dan nu je eigen profiel aan en plaats je cv.

Klik hier